NIEUWS UIT DE REGIO
Artikelen o.a. afkomstig van Twentsche Courant Tubantia, RTV-Oost en TwentefmOpen dag 2011 brandweer Tubbergen geslaagd
Zaterdag 8 oktober 2011 heeft brandweer Tubbergen weer een open dag gehouden. Een dag waarbij het korps alles uit de kast haalde om te laten zien wat het werk van de brandweer inhoud. Daarnaast stond de dag in het teken van de werving van nieuwe vrijwilligers.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen ging de dag zonnig van start, waardoor het publiek al spoedig toestroomde. Gedurende dag bleef het zonnig op een enkele bui na, maar geinteresseerden bleven komen.

Lees meer........
Code oranje in Oost Nederland

In Oost-Nederland is vandaag sprake van de zogeheten code oranje wegens groot gevaar op natuurbranden. Dat meldden de gezamenlijk veiligheidsregio's vandaag via de website www.natuurbrandgevaar.nl.

Oorzaak van het brandgevaar is de droogte. De code geldt voor de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en het noordelijke deel van Limburg. Vanwege het grote brandgevaar zijn roken, barbecuen en andere vormen van open vuur in natuurgebieden verboden. Ook is er een stookverbod voor tuinafval van kracht.
De hulpdiensten zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Ook houden verkenningsvliegtuigen de natuurgebieden in de gaten.

Aan de Loonsebaan in Vught (Noord-Brabant) is rond het middaguur in een natuurgebied een heidebrand uitgebroken. Vanwege de droogte en de kans op snelle uitbreiding is de brandweer met groot materieel uitgerukt. Volgens een woordvoerder van de brandweer staat een gebied ter grootte van een voetbalveld in brand.

Voor meer informatie over en de actuele status van het bosbrandgevaar kijkt u op www.natuurbrandgevaar.nl. Zie ook teletekstpagina 123 van RTV-Oost
.


bron: 21 april 2011 - www.volkskrant.nl / eigen aanvullingMaatregelen ter verbetering C2000


De komende twee jaar worden maatregelen genomen om het communicatiesysteem C2000 van de hulpdiensten te verbeteren.

In Overijssel gebeurt dat bij Weerselo en Heeten. Dat heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken samen met de veiligheidsregio's besloten. Vooral tijdens calamiteiten zijn er regelmatig problemen met het communicatiesysteem. Op zo'n 60 plekken in Nederland worden extra masten geplaatst of andere technische maatregelen genomen om het communicatiesysteem te verbeteren.


bron: 16 februari 2010 - www.rtvoost.nl


112 weer bereikbaar


Het alarmnummer 112 weer bereikbaar met mobiele telefoons.

Het gaat om een landelijke storing. De oorzaak van de storing is nog niet precies bekend. Daar wordt de komende dagen onderzoek naar gedaan om meer storingen te voorkomen.

De storing begon dinsdag rond half zeven 's avonds. Het ging om een storing in de centrale bij het KLPD in Driebergen.


bron: 26 januari 2010 - www.rtvoost.nl


Landelijke storing 112

Het alarmnummer 112 is door een grote storing niet bereikbaar voor mobiele telefoons. Mensen die met spoed de politie, brandweer of ambulancedienst willen bellen, moeten dat met een vaste telefoon doen.

De storing begon vanavond om 18.30 uur. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is. Het nummer 0900-8844 van de politie voor minder spoedeisende zaken, is met de mobiele telefoon zeer moeilijk te bereiken. Voor dit nummer geldt net als voor 112 dat het met een vaste telefoon wel normaal gebeld kan worden.

Het is nog onduidelijk wanneer de storing verholpen is.


bron: 26 januari 2010 - teletekst.nos.nl


Experiment met sirene op de autoradio

DEN HAAG - Automobilisten in onder meer de Rotterdamse regio, in en om Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende vier weken op hun autoradio sirenes van ambulance, politie of brandweer te horen krijgen.
Het gaat om een vervolgexperiment met het zogenoemde Flistersysteem, waarvan maandag de aftrap is, kondigde Rijkswaterstaat donderdag aan.

Personenauto's zijn steeds beter geïsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Daardoor horen automobilisten pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten.

De Flister onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma's en zendt in plaats daarvan een signaal uit.

''Je hoort de hulpdiensten ver van tevoren, in plaats van dat je ze een seconde van tevoren in je achteruitkijkspiegel ziet'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe. Hij verricht de aftrap van het experiment in zijn woonplaats Bolsward.

Vorig jaar zomer is in de gemeente Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee.

Het gaat om twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto's in en om de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond. Vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda doen verder twee wagens van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee.


bron: 22 oktober 2009 - www.anp.nl

Nieuwe blustechniek moet levens redden

Rotterdam - Als eerste in Nederland beschikt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) over het ‘Cobra’ blussysteem.

Het is een nieuwe manier voor de brandweer om, waar het kan, mensenlevens te redden en ‘moeilijke’ branden snel te blussen. Het blussysteem werkt onder zo’n hoge druk, dat een goedgetrainde spuitgast dwars door betonnen muren, staalplaten en stenen wanden heen kan dringen. Het blusprincipe is bedoeld om bij een brand in een ruimte de temperatuur direct te verlagen, waardoor binnentreden voor brandweerlieden wordt vergemakkelijkt.

Een eerste blusunit van dit type is geplaatst bij de brandweerkazerne Leemkuil van de Gezamenlijke Brandweer. Deze voert voor de VRR de repressieve brandweertaak uit in het industrie- en havengebied van Waalhaven tot (Tweede) Maasvlakte en de Rijnmondse woongebieden Heijplaat, Pernis, Hoogvliet en Rozenburg. Operationeel en is zelfs al ingezet!

Deze spectaculaire demonstratie in een gepaste omgeving, zal duidelijk maken hoe een brand op een moeilijk bereikbare of gevaarlijke plaats snel en doeltreffend bestreden kan worden.

Dinsdag zal een demonstratie aan de pers worden gegeven.


bron: 24 augustus 2009 - www.blikopnieuws.nl


"Code droog" weer van kracht

Met ingang van maandag 1 juni is tot nader order Code Droog weer van kracht.

Code droog ingesteld omdat er door droogte een verhoogde kans op natuurbrand is. Bovendien kan de brand zich snel uitbreiden. Er wordt streng gecontroleerd op de naleving van het stookverbod, onder meer door controlevluchten boven bosrijke gebieden. Op teletekst pagina 123 van RTV-Oost is de actuele situatie met betrekking tot Code Droog weergegeven."Code droog" opgeheven

Het stookverbod in Overijssel is voorbij. Dat heeft de brandweer na overleg besloten.
Ook de luchtsurveillance met het verkenningsvliegtuigje van de brandweer is opgeheven. De grote brand in het natuurgebied Het Wierdense Veld in Wierden werd zaterdag nog het vliegtuigje ontdekt.


bron: 27 april 2009 - www.rtvoost.nl"Code droog" van kracht

Voor heel Overijssel geldt een algemeen stookverbod in de open lucht.

De brandweer heeft de code droog ingesteld omdat er door droogte een verhoogde kans op natuurbrand is. Bovendien kan de brand zich snel uitbreiden. Er wordt streng gecontroleerd op de naleving van het stookverbod, onder meer door controlevluchten boven bosrijke gebieden.


bron: 20 februari 2009 - www.rtvoost.nl


Gevaarlijke situaties door vals alarm 112


Levensgevaarlijke situaties door vals alarm bij 112. Maarliefst 65 procent van de meldingen die bij 112 binnenkomen, is niet serieus. Dit zorgt ondermeer voor overbezette telefoonlijnen met alle gevolgen van dien.

Komende zomer start daarom een campagne om misbruik en verkeerd gebruik van 112 tegen te gaan. En dat is hard nodig vindt ook Rini van der Poel. Hij werkt in de meldkamer en ziet dagelijks hoe de overlast van valse meldingen voor grote problemen zorgt.

Bekijk hier de video van hart van nederland


bron: 08 februari 2009 - www.hartvannederland.nl


Brandweerauto gestolen om kerstfeest

SALT LAKE CITY - Een man wilde zó graag thuis zijn met kerst, dat hij besloot een brandweerauto te stelen.

De Amerikaan stal de brandweerwagen uit een kazerne in Utah omdat hij bij zijn familie in Washington wil zijn. Brandweerlieden hoorden het alarm van de wagen afgaan. In de garage troffen ze een 25-jarige man aan.

Deze verklaarde later dat hij graag met zijn moeder kerst wilde vieren. Blijkbaar wist de kerstliefhebber geen andere oplossing te kunnen bedenken dan een ritje met een brandweerwagen...


23 december 2008 - bron www.telegraaf.nl

Brandweer krijgt meer ruimte bij opkomsttijden incidenten


Den Haag - De brandweer krijgt meer ruimte bij opkomsttijden bij incidenten. Minister Ter Horst wil de veiligheidsregio's de mogelijkheid geven om maatwerk te leveren bij het vaststellen van de opkomsttijden van de brandweer.

Standaard moet de brandweer binnen een vast aantal minuten bij een brand of ander incident ter plaatse kunnen zijn. In veel gevallen is dat binnen acht minuten na uitrukken, maar dat verschilt per soort gebouw. Bij een brand in een ziekenhuis moet de brandweer er sneller zijn dan bij een brand in een opslagloods op een afgelegen bedrijventerrein waar de risico’s kleiner zijn.

Verder mag de brandweer er in bepaalde gebieden of omstandigheden langer over doen als daar goede argumenten voor zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in dunbevolkte gebieden waar de afstanden lang zijn en onevenredig hoge kosten voor de brandweer niet opwegen tegen de risico’s. Het bestuur van de veiligheidsregio moet daarover beslissen. Ter Horst zal wel een limiet vaststellen: zelfs in uiterste gevallen zal de brandweer er altijd binnen 18 minuten moeten zijn.


Verder maakt de minister vandaag bekend dat tijdens een ramp die meer dan één gemeente tegelijk treft, de voorzitter van de veiligheidsregio het opperbevel krijgt over de hulpverleningsdiensten en de bevoegdheid om knopen door te hakken in de regionale besluitvorming. De voorzitter van de veiligheidsregio is de burgemeester van de centrumgemeente in een regio, die ook de korpsbeheerder van de regiopolitie is. De commissaris van de Koningin kan tijdens zo'n ramp aanwijzingen geven aan de veiligheidsregio; niet in zijn of haar functie van provinciaal bestuurder, maar als vertegenwoordiger van het rijk onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In de voorbereiding op rampen en crises kunnen de commissarissen van de Koningin namens de minister aanwijzingen geven aan de veiligheidsregio's als uit het toezicht door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid blijkt dat een regio onvoldoende is voorbereid op een ramp.

Dit schrijft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer in haar Nota naar aanleiding van het nader verslag en een bijbehorende Nota van wijziging op het wetsvoorstel Veiligheidsregio's.

Met haar voorstel komt Ter Horst tegemoet aan wensen vanuit de Tweede Kamer om de commissarissen van de Koningin een rol te laten houden in de rampenbestrijding. Door die rol aan de commissarissen te geven in hun functie als vertegenwoordiger van het rijk en niet als provinciebestuurder, ontstaat een directe lijn tussen het rijk en de veiligheidsregio's. Minister Ter Horst komt met haar voorstel na overleg met commissarissen van de Koningin, het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de veiligheidsregio's) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.


15 december 2008 - bron: www.telegraaf.nl


Bouw kazerne brandweer binnen budget

TUBBERGEN - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne aan de Reutummerweg is binnen het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget gebleven.


Dat blijkt uit de financiële afwikkeling van dit project door Burgemeester en Wethouders. De kazerne werd juni dit jaar geopend door staatssecretaris Anke Bijleveld-Schouten. De gemeenteraad stelde voor dit project 1.4 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast werd rekening gehouden met 190.000 euro voor de aanschaf van de inventaris van de nieuwe brandweergarage. Uit de afrekening blijkt dat 11.202 euro overblijft. Dit geldt vloeit terug in de kas van de gemeente. Voor de schoonmaakkosten van de kazerne is 5.000 euro geraamd. "Ondanks deze extra post blijft de bouw binnen het budget", aldus burgemeester Mervyn Stegers.


06 november 2008 - bron: www.tctubantia.nl


Brandweerkorpsen Overijssel sneler ter plaatse


De brandweer in Overijssel doet het goed. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS heeft onderzocht hoe lang het vorig jaar duurde voor de brandweer ter plaatse was. In 2007 was de brandweer in dertig procent van de gevallen binnen acht minuten ter plaatse. Daarmee doen de brandweerkorpsen in Overijssel het beter dan hun collega's in Drenthe 24(%), Gelderland (29%) en Flevoland (20%). Afgezet tegen het landelijk gemiddelde (31%) doen de korpsen in Overijssel het iets minder goed. Reden hiervoor is dat het voor korpsen in stedelijke gebieden gemakkelijker is om binnen de streeftijd van acht minuten ter plaatse te zijn. Dat zou komen door de kortere afstanden in stedelijke gebieden.


29 oktober 2008 - bron: www.rtvoost.nl


M
et rookmelders de boer op

Brandweren Noord Oost Twente met rookmelders de boer op
Anders dan anders duurt de campagne niet één week, maar drie weken. De campagne start op maandag 6 oktober en sluit op zaterdag 25 oktober, de Nationale Rookmelderdag. De campagne is erop gericht mensen te motiveren om rookmelders aan te schaffen of hun huidige rookmelders te controleren.

Bezoek aan burgers Langeveen op 18 oktober
De Brandweer Tubbergen bezoekt 18 oktober de burgers van Langeveen en omgeving om een tekst en uitleg te geven over rookmelders. Tijdens dit bezoek is het mogelijk dat de brandweer indien u nog geen rookmelder(s) heeft er één krijgt. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het kan dus zijn dat de brandweer bij u aan de deur komt. Als doelgroep is gekozen voor Langeveen en omgeving omdat dit kerkdorp het verst verwijderd ligt van de kazerne.

Zorg voor een rookmelder in uw woning
Een rookmelder kan uw redding zijn. Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn namelijk branden waarbij het vuur smeult, zonder grote vlammen. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat u in uw eigen woning zo’n rookmelder installeert. Rookmelders zijn apparaten die rook, en dus brand, ontdekken en dan een hard alarm laten horen. Ze werken op een batterij, die ongeveer een jaar meegaat. Rookmelders werken dus ook als brand ontstaat door sluiting of kortsluiting van het elektriciteitsnet. Tegen de tijd dat de batterij leeg is, laat de melder elke minuut een hard piepsignaal horen. Hij doet dat minimaal dertig dagen achter elkaar, zodat u het ook na een vakantie, mits die niet langer is dan dertig dagen, nog merkt wanneer de batterij leeg is.

De optische rookmelder
Tegenwoordig is er nog maar een type rookmelder voor particulier gebruik: de zogenoemde optische rookmelder. Ook bestaan er combimelders: rookmelders gecombineerd met een koolmonoxidemelder (CO). Al enkele jaren moeten alle nieuwbouwwoningen standaard zijn voorzien van optische rookmelders die zijn aangesloten op het lichtnet. Een rookmelder moet voorzien zijn van een keurmerk, Goedgekeurd Keurmerkinstituut of Goedmerk.

Alarmeren
De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken en hij moet de bewoners van de woning alarmeren. Ook mensen die slapen. Bij woningen met één bouwlaag (bungalow, flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats om de rookmelder te plaatsen is de gang waar de meeste kamers op uitkomen, bij voorkeur op de slaapverdieping, boven aan de trap tegen het plafond. Voor een maximale beveiliging, ongeacht het aantal woonlagen, kunt u in iedere ruimte waar regelmatig iemand is een melder plaatsen. Denk met name aan de woonkamer, slaapkamer(s) en iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat. Gebruik bij voorkeur onderling verbindbare rookmelders. Als er dan een melder afgaat, doen de andere melders dat ook.

Geen geschikte plek
Sommige plekken zijn niet geschikt voor een rookmelder:

In de badkamer en de keuken zou u door stoom en vocht te vaak een vals alarm krijgen. Bij een ventilatieopening of mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes door luchtstromingen de rookmelder niet bereiken. In de garage kunnen uitlaatgassen ook vals alarm veroorzaken.
Op de melder zit een testknop. Wanneer u daarop u drukt dan klinkt het alarmsignaal. Zo test u of de melder nog goed werkt. Gebruik voor het testen geen open vuur zoals kaarsen of brandend papier, want daardoor kan het apparaat smelten of vlam vatten.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw plaatselijke brandweer (afdeling risicobeheersing). Ook kunt u voor meer informatie een kijkje nemen op www.brandweertwente.nl

Klik hier om direct naar de informatiebrochure "rookmelders en brandblussers" te gaan

Klik hier voor een overzicht van andere beschikbare brochures over brandveiligheidOnderzoek naar spoedeisende hulp

Traumacentrum Euregio en de Universiteit Twente gaan samen onderzoek doen naar de spoedeisende hulp in Twente en de Achterhoek.

De uitkomst moet leiden tot een betere organisatie van de hulp in de regio. Voor het onderzoek worden vijfduizend vragen om hulp gevolgd, van het eerste telefoontje tot de eventuele behandeling in een ziekenhuis of andere instelling. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is de samenwerking tussen alle hulpverleners.


08 oktober 2008 - bron: www.rtvoost.nl


Inzet traumaheli met eenderde toegenomen


E
NSCHEDE - In het afgelopen jaar is de inzet van de traumahelicopter in Twente en de Oost-Achterhoek met ruim eenderde toegenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Traumacentrum Euregio dat belast is met de coördinatie van de acute zorg in genoemde regio.

In totaal werd de helicopter van het Mathias-Spital in Rheine vorig jaar 36 keer ingezet. In 2006 was dat nog 23 keer.

"De inzet van de helicopter betekent natuurlijk een enorme tijdswinst" , noemt B. van Wakeren, coördinator van het Traumacentrum Euregio, een oorzaak van de stijging. Een andere reden is de toename van het aantal verkeersongevallen op secundaire wegen waarbij sprake was van ernstig letsel.

Meer de toename van de inzet van de traumaheli in de krant van zaterdag.


12 september 2008 - bron: tctubantia


Storing in OMS-melding brandweer Twente opgelost


De doormelding van de automatische brandmeldinstallatie (OMS) naar de regionale meldkamer Twente zijn gisteren, door een storing in de datalijnen van KPN, verstoord geweest. Bij de meldkamer was bekend welke bedrijven en instanties getroffen waren door deze storing.

De gehele nacht en ochtend is de storingsdienst bezig geweest om de problemen te verhelpen, waardoor rond negen uur vanmorgen het sein kon worden gegeven dat de storing verholpen was.

Er hebben zich ten tijde van de storing geen incidenten voorgedaan.


Storing in OMS-melding brandweer Twente


de automatische brandmeldinstallatie (OMS) de doormelding naar de meldkamer bij diverse instellingen, bedrijven etc. verstoort en werkt niet. Zie voor actuele informatie RTV-Oost teletekst pagina 123.

Bij de meldkamer is bekend om welke bedrijven, instanties het gaat die nu nog worden getroffen door deze storing en waar de melding mogelijk nog niet doorkomt.

Medewerkers van de meldkamer benaderen momenteel betreffende bedrijven, instanties etc. om aan te geven dat het meldsysteem vanwege deze storing niet werkt. Daarbij wordt het algemene advies gegeven om vooralsnog bij het meldsysteem in de buurt te blijven. Mocht zich een melding voordoen dan direct zelf contact op te nemen met de Meldkamer.

Vanavond rond 19.30 uur kon de beheerder nog geen indicatie aangeven over hoe lang deze storing nog gaat duren.


update 20-08-2008 21:30uur


Opening nieuwe brandweerkazerne Tubbergen


Eersteklas voorzieningen in een kazerne om trots op te zijn!

Op vrijdag 20 juni om 15.00 uur wordt de nieuwe brandweerkazerne van de gemeente Tubbergen feestelijk geopend door staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mevrouw drs. A.Th. B. Bijleveld-Schouten. Na de opening is de kazerne te bezichtigen voor genodigden.

Vrijdag 20 juni is de officiële opening voor genodigden. Verschillende personen houden een toespraak, waaronder staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mevrouw drs. A.Th. B. Bijleveld-Schouten, burgemeester Stegers en de brandweercommandant de heer G. Lammerink.

Nieuwbouw kazerne beste optie
In 2006 heeft de gemeenteraad van Tubbergen besloten om een nieuwe brandweerkazerne te bouwen op de huidige locatie. Een tweede optie was in plaats van nieuwbouw het verbouwen van de oude kazerne. De laatste optie was het verbouwen van de gemeentewerf aan de Galvanistraat zodat de brandweer zich hier kon vestigen. Na het afwegen van alle voor- en nadelen is uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw op de huidige locatie, de Reutummerweg 6 in Tubbergen. Eind mei 2007 is begonnen met de sloop van de oude kazerne. Nu, een jaar later, neemt de brandweer haar intrek in de nieuwe kazerne. Het afgelopen jaar heeft de brandweer haar werkzaamheden uitgevoerd vanaf de gemeentewerf aan de Galvanistraat in Tubbergen.

Een kazerne om trots op te zijn!
De brandweer Tubbergen kan ontzettend trots zijn op haar nieuwe onderkomen! Zo beschikken de brandweerlieden nu over een ruim onderkomen voor de brandweervoertuigen, een was- en kleedgelegenheid voor de dames en de heren en een nieuwe kantine. Het voormalig pand aan de Reutummerweg is gesloopt en vervolgens volledig herbouwd met alle nieuwe voorzieningen van dien. De oude kazerne, die in 1972 in gebruik is genomen als brandweerkazerne voldeed niet meer aan de huidige Arbo-eisen. Daarnaast waren ruimten voor klein onderhoud en de instructieruimte te klein en was er geen degelijke douchevoorziening aanwezig.

Eersteklas voorzieningen!
De nieuwe brandweerkazerne voldoet nu aan de geldende Arbo-eisen. Zo is de kazerne voorzien van elektrisch bedienbare roldeuren. Ook is er een magazijn, kantoor en opslagplaats ingericht. Voor de opleidingen en cursussen is er een leslokaal, voorzien van moderne media, ingericht. Hier worden cursussen en bijscholing gegeven voor de vrijwilligers.

Open Huis!
Alle geïnteresseerden zijn welkom op zaterdag 21 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur! Voor iedereen, van jong tot oud houdt de brandweer Tubbergen op zaterdag 21 juni Open Huis. Iedereen mag die dag het nieuwe pand van onder tot boven bezichtigen. De vrijwillige brandweer is natuurlijk ook van de partij! Zij beantwoorden graag al uw vragen over hun werkzaamheden en als u wilt, kunt u zich meteen aanmelden als lid! De jeugd is natuurlijk ook van harte welkom. Voor de kinderen is er een springkussen. De brandweer hoopt op een hoge opkomst tijdens het Open Huis.


02 juni 2008 - bron: brandweer Tubbergen


Code droog opgeheven

In Overijssel is de code droog ingetrokken. Die was vorige week vrijdag afgekondigd in verband met de aanhoudende droogte.

Luchtcontroles in verband met bosbrandgevaar worden gestaakt. De code droog is opgeheven omdat het de afgelopen 24 uur in de provincie op verschillende plekken heeft geregend.


15-05-2008 - bron:www.rtvoost.nl

brandweerlieden brengen eerbetoon

Bijna 30 brandweerlieden uit Twente zijn donderdagmiddag aanwezig bij de uitvaart van één van de drie brandweermannen die om het leven kwamen bij de brand in een werf in Eelde.

De brandweerlieden brengen een speciaal eerbetoon aan de omgekomen brandweerman Raymond Soyer. Hoewel ook vanuit Zwolle en Deventer delegaties afreizen, is de delegatie van Twente het grootst. Acht jaar geleden lieten vier Twentse brandweerlieden het leven bij de vuurwerkramp die woensdag werd herdacht. Vanuit het begrafenisbijstandsteam is bepaald dat de brandweerlieden uit Overijssel alleen naar de uitvaart van Soyer kunnen.


14-05-2008 - bron: www.rtvoost.nl


"Code droog" voor heel Twente afgekondigd

Voor de hele regio Twente is met ingang van vrijdag 9 mei 14.00 uur "code droog" afgekondigd, hetgeen betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt en alle ontheffingen worden ingetrokken.

De brandweer heeft de code ingesteld, omdat de kans op natuurbranden aanzienlijk is verhoogd door de aanhoudende warmte en droogte. Vanaf zaterdag 10 mei zullen de natuurgebieden ook door middel van luchtsurveillance in de gaten worden gehouden. Meer informatie en de actuele status is te vinden op teletekstpagina 123 van RTV-Oost


09-05-2008 - bron: eigen tekst


Verhoogde concentratie van koolmonoxide niet schadelijk


ALBERGEN - De verhoogde concentratie aan koolmonoxide, die gisteren werd gemeten bij de brand van autobedrijf Alberink in Albergen, levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dit gegeven benadrukte de voorlichtster van de brandweerkorpsen I. Op den Dries. "Onze adviseur gevaarlijke stoffen heeft deze concentratie gemeten. Uit pure voorzorg is daarop de omwonenden geadviseerd de ramen en deuren van de woningen een poosje dicht te houden." Het bedrijf aan de Hulsbrookstraat, dat onlangs is uitgebreid, ligt vlakbij een woonwijk. Vermoedelijk doordat een gasfles ontplofte, ontstond de brand in de werkplaats van het bedrijf.


16-02-2008 - bron: www.tctubantia.nl


Mensen reageren anders bij brand dan gedacht

Den Haag - Mensen gedragen zich bij het uitbreken van een brand anders dan gedacht. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar zelfredzaamheid bij brand dat het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra heeft uitgevoerd.

Uit bevindingen blijkt dat wanneer brand uitbreekt er niet meteen paniek uitbreekt. Daardoor wachten mensen te lang met vluchten waarna dit in sommige gevallen niet meer mogelijk is. Mensen herkennen het geluid van een brandalarm doorgaans wel, maar reageren daar niet onmiddellijk op. Als ze vluchten maken ze geen of nauwelijks gebruik van nooduitgangbordjes en veelal ook niet van de dichtstbijzijnde nooduitgang. De meeste mensen gebruiken als 'nooduitgang' de ingang waardoor ze zijn binnengekomen. Dat je niet door rook moet vluchten is bekend, maar het wordt door vrijwel iedereen wel gedaan.

Daarnaast blijkt dat de zelfredzaamheid bij brand niet uitsluitend wordt bepaald door het aantal nooduitgangen en de deurbreedte. Die wordt vooral bepaald door de tijd die het duurt voordat mensen reageren op een brand en de acties en beslissingen van de aanwezigen in een gebouw.

In hoge(re) gebouwen blijken mensen bijvoorbeeld te vluchten via de lift of roltrap waarmee zij het gebouw zijn binnengekomen. Dit is in strijd met het voorschrift dat niet via liften of roltrappen gevlucht mag worden. Er is daarom nader onderzoek nodig naar het brandveilig gebruik van liften en roltrappen bij brand. Vooral nu gebleken is dat in sommige gevallen mensen een brand hebben overleefd door juist wél een lift te gebruiken (onder meer in het WTC op 9/11).

Technische brandveiligheidsmaatregelen in een gebouw zijn belangrijk. Maar de organisatorische aspecten van brandveiligheid, zoals good housekeeping en bedrijfshulpverlening (een ondergeschoven kindje) zijn minstens zo belangrijk. Een goed functionerende bedrijfshulpverleningsorganisatie kan de reactietijd tot ongeveer tienmaal verkorten ten opzichte van de situatie waarin de ontvluchting niet door getraind personeel wordt begeleid.

De conclusie in dit onderzoek toont aan dat brandveiligheidsmaatregelen in gebouwen niet voldoende zijn afgestemd op het menselijk gedrag bij brand.

Hiervoor is volgens het Nibra nader onderzoek naar de acties en beslissingen bij brand noodzakelijk. Verder lijken mensen moeite te hebben met het inschatten van gevaar van brand. Om dit te verbeteren zou geïnvesteerd moeten worden in voorlichting aan burgers en training van bedrijfshulpverleners. Hierbij moet het huidige gedrag van mensen bij brand het uitgangspunt zijn.


16-01-2008 - bron www.blikopnieuws.nl


Brandweer vaker uitgerukt tijdens jaarwisseling


De brandweer in Overijssel is dit jaar met oud en nieuw iets vaker uitgerukt dan vorig jaar.


De korpsen in Twente rukten in totaal 165 keer uit voor branden en ongevallen. De meeste uitrukken waren in de grote steden. De dichte mist heeft de hulpdiensten belemmerd in de werkzaamheden. In sommige gevallen moesten brandweer en politiemensen voor de voertuigen uit lopen voor hun en de veiligheid van het overige verkeer. Korpsen in het buitengebied en in dorpen rukten over het algemeen minder vaak uit.

01-01-2008 - bron: www.rtvoost.nl


Opkomsttijd brandweer wordt wettelijk vastgelegd

Den Haag - Minister Ter Horst gaat wettelijk vastleggen hoe snel de brandweer bij een brand of ander incident moet zijn. In de meeste gevallen zal dat binnen 8 minuten zijn, maar er zijn ook gebouwen of incidenten denkbaar waarvoor een snellere opkomsttijd nodig is.


Met maatregelen waardoor een brand eerder ontdekt wordt of een brand wordt vertraagd, kan de brandweer in bepaalde gevallen juist ook een langere opkomsttijd aanhouden. De minister zal deze verschillen in de regelgeving mogelijk maken. Op dit moment is nergens wettelijk vastgelegd hoe snel de brandweer bij een incident moet zijn.

Dit schrijft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer bij een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) over de opkomsttijden van de brandweer.

Uit het inspectierapport blijkt dat de brandweer nu veel meer tijd nodig heeft om bij een brand of ongeluk te komen dan vijftien jaar geleden. Brandweerkorpsen doen er in 70 procent van de gevallen langer dan 8 minuten (de huidige professionele norm) over, steeds vaker duurt het 12 tot 15 minuten. Oorzaak is vooral dat brandweervrijwilligers in hun reguliere baan steeds verder van de kazerne werken. Ook spelen verkeersmaatregelen als rotondes, drempels en paaltjes een rol.

De Inspectie OOV geeft in het rapport een aantal tips om de opkomsttijd te verkorten. Een greep daaruit:
Het verwerken van de melding in de meldkamer kan eenvoudiger en daardoor sneller. Het aantal beschikbare vrijwilligers in de buurt van de kazerne kan omhoog door een bredere werving, maar ook door vrijwilligers overdag bij een andere brandweer in te delen (vlak bij hun werk) dan buiten werktijd (in hun woonplaats). Files op weg naar de kazerne zijn te omzeilen met brommer of scooter. De rijtijd naar een brand kan beperkt worden als brandweerwagens niet in een kazerne maar op strategische locaties paraat staan, met bemanning in de buurt. Verder moet de brandweer in de gemeenten meepraten over verkeersbelemmerende maatregelen en de aanleg van wegen en viaducten naar nieuwbouwwijken.

Grote winst is te boeken als een brand eerder wordt ontdekt (met rookmelders) of als een brand minder snel om zich heen grijpt (met brandvertragende maatregelen).

Als al dit soort maatregelen niet helpt en de opkomsttijden blijven in een bepaalde regio of gemeente een probleem, dan zijn ingrijpender maatregelen nodig. Dat kan het bijbouwen of verplaatsen van kazernes zijn, of het overgaan naar een meer permanente bezetting van kazernes.


12-12-2007 - bron: www.minbzk.nl (ministerie binnenlandse zaken)


Brandweer vindt de cijfers verklaarbaar


Betreft reactie NVBR nav persbericht CBS over de opkomsttijden van de brandweer

Arnhem, 31 oktober 2007
Brandweer vindt de cijfers verklaarbaar

Vandaag, 31 oktober, publiceerde het Centraal Bureau van de Statistiek een bericht over een stijging van de opkomsttijd bij de brandweer. Volgens landelijke richtlijnen met de brandweer binnen acht minuten ter plaatse zijn. In 2006 – aldus het CBS lukte dat niet bij 70 procent van de branden.

De NVBR, de brancheorganisatie van de brandweer, vindt de cijfers verklaarbaar. De afgelopen jaren heeft de brandweer te maken met verschillende ontwikkelingen die deze tijden negatief hebben beïnvloed, namelijk:

De beschikbaarheid van vrijwilligers overdag bij de brandweer is de afgelopen jaren onder druk komen te staan;
De toename van verkeersbelemmerende maatregelen en ten derde
De stijging van de loze alarmeringen die effecten hebben op de cijfers.
Al lange tijd maakt de NVBR zich zorgen over de beschikbaarheid van de vrijwilligers overdag. Vanuit de NVBR is daarvoor de handreiking Beschikbaarheid vrijwilligers brandweer uitgebracht. Het is de verantwoordelijkheid van het lokale bevoegd gezag om hieraan concrete invulling te geven.

Voor wat betreft de toename van verkeersbelemmerende maatregelen dringt de NVBR er al jaren op aan de maatregelen zodanig vorm te geven dat de hulpverleningsdiensten hier geen last van hebben, vergelijkbaar met de aanpassingen voor het openbaar busvervoer.

De derde oorzaak: de loze meldingen, hiervoor bepleit de NVBR om op landelijk niveau te komen tot afspraken betreffende de kwaliteit van deze automatische brandmeldinginstallaties.

Tot slot merken wij op dat het stimuleren van preventieve maatregelen (bijvoorbeeld campagnes rookmelders) positief bijdraagt aan de bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de brandveiligheid.

Klik hier voor het interview van de NOS met dhr. Wevers van de Regio Twente

De NVBR is de branchevereniging van en voor de brandweer en rampenbestrijding in Nederland. Zij vervult hierin een bindende rol en ondersteunt de brandweer en alle bij de rampenbestrijding betrokken organisaties bij hun zorg voor de fysieke veiligheid van onze samenleving. De NVBR is gevestigd in Arnhem. De activiteiten van de NVBR kunnen gevolgd worden op de website van de vereniging: www.nvbr.nl


31-10-2007 - bron: persbericht NVBRKwart van Nederlandse rookmelders werkt niet


BEVERWIJK - Meer dan een kwart van de rookmelders in Nederland waarschuwt niet in geval van brand. Dit komt omdat ze verkeerd hangen, er geen batterijen in zitten of omdat het apparaat nog niet uit de verpakking is gehaald.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Brandwonden Stichting zaterdag presenteerde.

Om de bevolking meer kennis over het juiste gebruik van rookmelders bij te brengen, lanceerde de stichting zaterdag samen met de brandweer een grote landelijke campagne over dit onderwerp.

Jaarlij
ks komen er gemiddeld zeventig mensen om door brand. Rookmelders kunnen veel van deze slachtoffers voorkomen.

Mede dankzij de indri
ngende voorlichtingscampagnes is het aantal huishoudens met rookmelders vanaf 1999 verdubbeld.

De grote finale van de campagne vindt plaats op zaterdag 27 oktober. De brandweer heeft deze datum officieel uitgeroepen tot Nationale Rookmelderdag.


06-10-2007 - bron: ANP


Vrouw geplet tussen betonmixer en bus (Brazilië
)

Bij een verkeersongeval in het Braziliaanse Campinas is een vrouw in haar auto bekneld geraakt in de dertig centimeter die overbleef tussen de bus en de betonmixer. Het betreft hier uiteraard geen regionieuws, maar wel een wonderbaarlijk verhaal. Klik op de onderstaande link om het videofragment te bekijken.

Video vrouw bekneld tussen betonmixer en bus


11-08-2007 - bron: www.msn.nl Brandweer blij met uitvinding


Apparaat waarschuwt automobilist

De brandweer in Enschede is enthousiast over een uitvinding van studenten van de Universiteit Twente. Die hebben een apparaatje ontwikkeld dat automobilisten waarschuwt voor een naderende sirene.

Door het apparaatje gaat de radio zachter, klinkt er een signaal en er verschijnt een tekst in het display van de radio. Een medewerker van de brandweer Enschede heeft direct contact opgenomen met de begeleidend docent van de studenten. Afgesproken is dat de brandweer meewerkt aan een eventuele testfase. Ook de ambulancedienst Oost is enthousiast.


09-08-2007 - bron: www.rtvoost.nl

Brandweer niet bij met 'Ik op TV'


De brandweer in Twente is niet blij met het nieuwe tv-programma 'Ik op TV'.
Dat programma wordt vanaf september ondermeer op TV Oost uitgezonden. Voor het programma worden mensen opgeroepen om met een mobiele telefoon het nieuws om de hoek te filmen, zoals ongevallen en branden. De brandweer is bang dat de amateur-journalisten de hulpdiensten in de weg zullen lopen. Als dat inderdaad het geval is, overweegt de brandweer alleen mensen met een perskaart toe te laten. Volgens tv-producent Endemol zal het programma maar voor een klein deel bestaan uit ongelukken en branden. Er is ook veel aandacht voor bijvoorbeeld evenementen.


24-07-2007 - bron: www.twentenieuws.nl


Brandweer gaat loze meldingen aanpakken


De brandweer in Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen gaat de strijd aan met loze meldingen. Vorig jaar waren 97 van de honderd meldingen loos alarm. De meldingen komen van een automatisch brandmeldsysteem in zo'n honderd panden in de vier gemeenten. Bij een melding moet de brandweer uitrukken. De korpsen dringen er bij de veroorzakers van de loze meldingen op aan dat ze de apparatuur goed voor elkaar moeten hebben. Zonder verbeteringen kunnen ze een boete krijgen. Dat is eerder al in Enschede gebeurd. Daar is het aantal loze meldingen met een kwart gedaald.


24-07-2007 - bron: www.twentenieuws.nl


Brandweer "slaat alarm"

TUBBERGEN - De brandweer Tubbergen zoekt met spoed nieuwe vrijwilligers. Jaarlijks zouden er twee vrijwilligers bij moeten komen. Samen met de posten in Denekamp, Weerselo, Ootmarsum, Oldenzaal en De Lutte kan de brandweer Noordoost-Twente de komende jaren in totaal 40 tot 50 nieuwe vrijwilligers gebruiken. Ze zijn dringend nodig om de dienstverlening op peil te houden. 'Brandweer slaat alarm', staat boven het persbericht van de brandweer. Mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar, die wonen of werken in genoemde plaatsen kunnen zich melden. Minimaal een lbo- of mavo-opleiding is voorwaarde. Na een test op conditie en stressbestendigheid volgt één avond per week opleiding en training. Ook mensen die in een andere plaats werken dan waar ze wonen, kunnen zich melden.


11-07-2007 - bron: www.tctubantia.nl


Te weinig bluswater bij grote branden

De brandweer beschikt in veel gevallen niet over voldoende water om grote branden te kunnen blussen. Daarom worden branden in grote loodsen en vrijstaande gebouwen geregeld niet bestreden, maar slechts 'gecontroleerd'.

HENGELO (ANP) - De brandweer beschikt in veel gevallen niet over voldoende water om grote branden te kunnen blussen. Daarom worden branden in grote loodsen en vrijstaande gebouwen geregeld niet bestreden, maar slechts 'gecontroleerd'.

Om het tekort aan bluswater op te lossen moet worden gekeken naar meer mogelijkheden om water uit nabijgelegen sloten en vijvers te halen. Dat stelt brandexpert Ynso Suurenbroek, oud-brandweerman en docent aan de Universiteit Twente, in een onlangs verschenen rapport.

Een groot probleem is volgens Suurenbroek dat de drinkwaterleidingen, waar de brandweer via brandkranen water aan onttrekt, op steeds meer plaatsen minder water geven. ,,In de strijd tegen legionella en andere besmettingen worden de waterleidingen steeds smaller, want dan spoelen ze beter door. Het drinkwaternet levert daardoor op steeds meer plaatsen te weinig water om te blussen.''


Meer tankauto's

De meeste kleine branden kunnen afdoende worden bestreden met water dat de brandweer zelf meeneemt in een tankauto. Maar bij grotere branden moet een beroep worden gedaan op het kraanwaternet, dat in de toekomst op steeds meer plaatsen onvoldoende water geeft.

Suurenbroek stelt in zijn onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de brandweerregio's Twente, IJssel-Vecht en Friesland, dat de brandkranen moeten verdwijnen en de korpsen daarvoor in de plaats meer tankauto's moeten aanschaffen.

Daarnaast moet meer aandacht komen voor de 'waterplaatsen' als sloten en rivieren. ,,Het is belangrijk dat korpsen weten waar de waterplaatsen in hun regio's zijn, dat de walkanten geschikt worden gemaakt voor brandweerauto's die daar water uit kunnen oppompen en dat bij de bouw van nieuwe wijken rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid van water.''


09 juni 2007 - bron: ANP


Code droog sinds dinsdag opgeheven

De sinds 13 april jl. ingestelde code droog is met ingang van dinsdag 8 mei weer opgeheven. Op sommige plaatsen in de regio werd zelfs code rood gegeven, waardoor er bijvoorbeeld ook niet meer in die gebieden mocht worden gerookt en buiten de daarvoor bestemde plekken worden geparkeerd. Door de regen van de laatste dagen is het gevaar op bosbrand sterk verminderd. De bosbrandbewaking, doormiddel van luchtsurveilance en uitkijkposten is hiermee ook opgeheven."Pas op voor gladde wegen"

RIJSWIJK - Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waarschuwen voor gladheid op de Nederlandse wegen als het gaat regenen. Dit lieten zij zaterdag weten.

De wegen zijn door de droogte bedekt met vuil zoals olie, zand en rubberresten. In combinatie met neerslag vormt het vuil een soort sop dat gladheid kan veroorzaken.

Het gaat om een tijdelijk probleem: wanneer de regen is gevallen verdwijnt het vuil.

Zondag zou Nederland te maken kunnen krijgen met de eerste regen sinds 22 maart. Maandag wordt echter de meeste neerslag verwacht.


05 mei 2007 - bron: www.anp.nl


'Zeer groot gevaar' voor natuurbranden Veluwemassief

ARNHEM - De brandweer heeft voor het Veluwemassief maandag de hoogste droogtecode afgekondigd. Dat houdt in dat er naar de mening van de brandweer 'zeer groot gevaar' voor natuurbranden bestaat. Een verkenningsvliegtuigje houdt de bos- en heidegebieden permanent in de gaten.

De code 'zeer droog' wordt niet vaak gebruikt. Dat de hulpverleningsregio die code nu wel heeft afgekondigd, heeft naast de extreme droogte te maken met de harde wind, die een eventueel smeulend vlammetje snel kan aanwakkeren tot een enorme brand. En voor zover vooruit valt te zien, wordt nog geen regen van betekenis verwacht, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Voor het hele Veluwemassief, het bos- en heidegebied ten oosten van de Utrechtse Heuvelrug, en de Achterhoek geldt dat natuurbeheerders maximaal beschikbaar moeten zijn om de brandweer te helpen als er ergens brand uitbreekt. Ook dienen de beheerders extra goed toezicht te houden en bezoekers aan te spreken op eventueel onveilig gedrag.

Voor het hele gebied gold al een verbod op open vuur en barbecuen. Nu is parkeren buiten speciaal aangelegde plekken ook verboden, aangezien de katalysator van een auto spontaan gras en hei kan laten ontbranden. Al deze maatregelen komen onder andere voor in de Brandbeveiligingsverordening, zodat een boete of een proces-verbaal mogelijk is bij grove nalatigheid, aldus de brandweer.

De brandweer constateert volgens de woordvoerder overigens, dat het tot nu toe ondanks de droogte nog meevalt met natuurbranden. „Mogelijk zijn de mensen genoeg onder de indruk van dit bijzondere weertype en letten ze extra goed op. We zijn overigens zelf uiterst terughoudend met aandacht voor droogtebranden, want dat kan ook uitnodigend werken”, zegt de woordvoerder.


01 mei 2007 - bron: www.telegraaf.nl"Rampenbestrijding op orde"

De Regio Twente begrijpt de zorgen van de minister als het gaat om rampenbestrijding, maar zegt dat Twente alles goed op orde heeft.

Op het gebied van stroomstoringen is het Twentse handboek zelfs overgenomen en aan alle landelijke regio's en gemeenten gestuurd. De directeur Hulpverleningsdienst in Twente benadrukt wél dat het moeilijk is om op niveau te blijven. Vooral door constante wisselingen in personeel en gemeentebesturen moet er steeds opnieuw geoefend worden. De minister heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd en noemt het een van haar belangrijkste taken.


19 april 2007 - bron: www.rtvoost.nl


Code droog van kracht in heel overijssel

In geheel Overijssel is met ingang van vrijdag 13 april tot nader bericht de "code droog" van kracht. Dat betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt. Hierbij worden alle verleende stookvergunningen ingetrokken.

De code is ingesteld omdat het al geruime tijd extreem droog is, waardoor de kans op bos- en heidebrand aanzienlijk toeneemt. De brandweer hoopt op deze manier bosbranden zoals vorige week in Haaksbergen, te voorkomen. De brandweer houdt de natuurgebieden vanuit de lucht en vanaf de Losserhof in de gaten houden.

Actuele informatie met betrekking tot de status van code droog is te vinden op telektekstpagina 123 van RTV-OostBrand
wacht in Losser begonnen

De brandwacht in Losser is een dag eerder aangesteld dan was afgesproken. Dat komt door de bos- en heidebrand gisteren in Haaksbergen.

Door de brand is duidelijk geworden dat het wel heel droog is in Twente. Op het hoogste gebouw van de Losserhof in Losser is een station waar tijdens droogte elke dag iemand zit om de omgeving af te speuren. Rondom Losser komt geen vliegtuigje dat in andere delen van Twente en Salland branden opspoort. Ondanks de droogte is er nog nergens de code droog afgegeven in Overijssel. Het ziet er dus naaruit dat de paasvuren gewoon door kunnen gaan.

Indien "code droog" van kracht is zal dit op teletekstpagina 123 van RTV-Oost
worden aangegeven. Klik hier voor de teletekst-pagina van RTV-Oost


06 maart 2007 - bron: www.rtvoost.nl


Brandweer Noord Oost Twente steeds meer samen

OLDENZAAL - De brandweerkorpsen van Olden­zaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen gaan de komende jaren veel meer dan nu het geval is, met elkaar samenwerken. Uitgangspunten van deze samenwerking zijn kwaliteitsverbetering en efficiency-voordelen.


Als basis dient een beleidsplan voor de komende vijf jaar waar­aan de betrokken gemeentera­den echter nog wel hun goed­keuring dienen te verlenen. Maar zij spreken zich pas uit na­dat de colleges van B en W van Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen hun fiat hebben gegeven. Naar verwachting komt het voorstel in maart in de gemeenteraden aan de orde.
Het staat niet bij voorbaat vast dat er unaniem groen licht wordt gegeven. ' Als één van de raden niet akkoord gaat', licht gemeentesecretaris G. Mensink van Tubbergen toe, ' dan gaat het niet door.' Dat zou volgens hem het geval kunnen zijn wan­neer een gemeenteraad er zich niet in kan vinden om een stuk­je autonomiteit van het brand­weerkorps prijs te geven. ' Want dat is de consequentie van een verdergaande samenwerking', weet Mensink.
De samenwerking van de korp­sen richt zich vooral op de be­leids- en bedrijfsvoering. 'Waar­om', legt gemeentesecretaris Mensink uit, ' zou bijvoorbeeld elk korps een eigen oefenplan moeten maken? Het is toch veel beter en voordeliger dat er één oefenplan wordt gemaakt voor alle vier de korpsen. En zo zijn er veel meer van dat soort zaken te bedenken.' Dat geldt dus ze­ker ook voor de toekomstige ge­zamenlijke agenda van de brand­weerkorpsen in Noord­oost- Twente. In samenhang daarmee wordt ook het perso­neelsbeleid vorm gegeven. Eén van de eerste zaken is het kie­zen van een nieuwe brandweer­commandant voor Tubbergen. Huidig commandant J. Sander legt per 1 maart na ruim acht jaar zijn functie neer en wordt coördinator risicobeheersing binnen het NOT- cluster. Het staat vrijwel vast dat de opvol­ging in eigen cluster wordt gere­geld. Dat wil zeggen: de kans is groot dat de huidige comman­dant van Oldenzaal, G. Lamme­rink, ook commandant wordt in Tubbergen.
In Dinkelland en Losser bestaat al een soortgelijke constructie. Brandweercommandant M. Meijer van Losser is na het terug­treden - wegens ziekte - van voormalig commandant M. Ol­de Dubbelink enkele jaren gele­den ook al commandant van Dinkelland. Niet uitgesloten is dat er op den duur één comman­dant verantwoordelijk is voor al­le korpsen in NOT- verband. ' Dat zou kunnen, maar er zijn ook andere mogelijkheden', houdt Mensink een slag om de arm. Dat geldt ook voor de even­tuele benoeming van Lamme­rink in Tubbergen. ' Het college van B en W van Tubbergen be­paalt wie de opvolger wordt van Sander. En Lammerink is inder­daad één van de opties. We zijn hierover met Lammerink in ge­sprek', aldus Mensink.
In NOT- verband is Oldenzaal met ongeveer 36 vrijwilligers niet het grootste korps maar heeft wel de meeste beroeps­krachten in dienst: 7. De drie korpsen van Dinkelland: Dene­kamp, Ootmarsum en Weerselo hebben in totaal 77 vrijwilligers en 5 professionals. Het brand­weerkorps van Losser en de pos­ten in Overdinkel en De Lutte tellen samen 45 vrijwilligers en 4 beroepskrachten.
Als de vier colleges hebben inge­stemd met het nieuwe beleids­plan, zullen zij nader ingaan op de inhoud en de consequenties.


05 februari 2007 - bron: www.tctubantia.nlZet ICE systeem in je mobiele telefoon


Zeist - Een ambulancemedwerker is opgevallen dat dikwijls bij een ongeval, de slachtoffers een mobiele telefoon bij zich hebben, maar het urgentiepersoneel niet weet welke personen die in het adresboek staan gewaarschuwd moet worden.

De ambulancemedewerker vraagt daarom een ieder een duidelijk herkenbaar systeem in te voeren, te weten het ICE-systeem. Dat betekent In Case of Emergency. De ambulancemedewerker stelt voor dat iedereen in zijn mobiele telefoon een adres aanmaakt onder deze naam, waarbij het telefoonnummer van de persoon die gebeld moet worden in geval van nood.

Indien er meerdere nummers moeten worden aangemaakt kan men de volgorde aangeven met ICE1, ICE2 enz. Inmiddels is het ICE waarschuwingssysteem ook in het buitenland bekend aan het worden.


01 februari 2007 - bron: www.blikopnieuws.nl


Tubbergen gaat toename van vals brandalarm aanpakken


TUBBERGEN - Met het treffen van technische verbeteringen en het veranderen van gedrag wil de gemeente het ongewenst brandalarm aanpakken.

'Boetes zoals de gemeente Enschede die oplegt, daarvan zal bij ons geen sprake zijn', aldus burgemeester M. Stegers. Het brandweerkorps moet de laatste tijd vaker uitrukken omdat de automatische meldingen tegenwoordig rechtstreeks naar het brandweerkorps gaan. De brandweer rukt dan gelijk uit, wat elke keer opnieuw geld kost. Binnen de gemeente Tubbergen wordt in dit geval de extra uitgave van dertigduizend euro genoemd. 'Vroeger werd bij een automatische melding eerst gecontroleerd of daadwerkelijk sprake was van een brand. Er werd met de betrokken instantie of het betrokken bedrijf gebeld voordat een brandweerwagen werd gestart. Kostbare minuten gingen daardoor verloren. Gekozen is daarom voor het systeem dat bij een automatische melding de brandweerwagen direct vertrekt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als sprake is van een zorgcentrum, zelfs met twee wagens. Ook als die wagens voor niets rijden, kost ons dat geld.' Om hiertegen op te treden koos de burgemeester de weg van het overleg. 'We hebben gesproken met de betrokken instanties en bedrijven waar sprake kan zijn van een automatisch alarm. In technisch opzicht worden links en rechts verbeteringen getroffen. Daarnaast wordt het personeel aangesproken op het gedrag. Zo kan het voorkomen dat bij bijvoorbeeld het afblussen van vlees al een alarm afgaat. Dat kun je zo voorkomen door even de afzuigkap aan te zetten. Dit en andere zaken worden nu bij de betrokken instanties en bedrijven onder de aandacht gebracht.' Brandweercommandant Jan Sander van de gemeente Tubbergen vindt ook dat het aantal meldingen terug moet worden gedrongen. 'Dat kan bijvoorbeeld door op regelmatig onderhoud op technologisch gebied, en door goede instructie.'


07 december 2006 - bron www.tctubantia.nl


Onderzoek dodelijk ongeval uitgebreid politie vraagt hulp van bevolking


De politie Twente is zondag de 26e november jl., na het aantreffen van het stoffelijk overschot van een 16-jarige jongen uit Mariaparochie op de Ootmarsumseweg in Fleringen, een onderzoek gestart.

Dit onderzoek heeft tot nu toe nog geen goed beeld gegeven over de omstandigheden die tot de dood van de 16-jarige hebben geleid. Diverse mensen zijn ondertussen gehoord en een sectie op het lichaam van de 16-jarige heeft plaatsgevonden.

Hieruit zijn een aantal zaken naar voren gekomen die het onderzoeksteam heeft doen besluiten om het onderzoek uit te breiden en nogmaals de hulp van de bevolking in te roepen. Ieder klein detail kan mogelijk helpen tot een oplossing van dit gruwelijk voorval.

Mensen die denken iets meer over deze zaak te kunnen vertellen worden dan ook nogmaals verzocht contact op te nemen met de afdeling recherche op het districtsbureau van de politie Twente in Hengelo, te bereiken via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

In de loop van dinsdagmiddag de 28e november is een deel van de Ootmarsumseweg weer afgezet voor alle verkeer. Door een groep politiemensen is een deel van de weg opnieuw minutieus op sporen onderzocht.

Op dit moment kunnen in het belang van het onderzoek geen nadere mededelingen worden gedaan. Zoals bijvoorbeeld over zaken die tot nu toe in het onderzoek naar voren zijn gekomen.

Op zondag 26 november werd onderstaand cursief weergegeven bericht gepubliceerd.


Fietser dodelijk verongelukt, politie zoekt getuigen


Het lichaam van een 16-jarige fietser uit Mariaparochie werd zondagmorgen 26 november om ongeveer 06.00 uur aangetroffen op de Ootmarsumseweg, de N 349, in Fleringen.

Een 37-jarige automobilist uit Almelo vernam, komend uit de richting van Reutum / Ootmarsum, dat hij over iets was gereden. Hij keerde een eindje verder op de weg om te kijken wat dit geweest was.
Samen met een 36-jarige taxichauffeur uit het Duitse Nordhorn, die na het keren op de weg voor hem reed, kwam de 37-jarige tot de gruwelijke ontdekking dat op de weg het lichaam van een jongen lag met daarnaast een fiets. Onmiddellijk werd de politie gewaarschuwd.

Direct werd alles afgezet om een grondig onderzoek te kunnen starten. De Ootmarsumseweg, de N 349, werd voor alle verkeer gesloten tussen het kruispunt met de Oldenzaalseweg in Fleringen en vanaf in Reutum. Het verkeer wordt omgeleid. Bij het maken van dit persbericht, zondagmorgen 10.45 uur, is de weg nog steeds afgesloten en het is nog niet bekend tot hoe lang dit nog gaat duren.

Het wordt niet uitgesloten dat de 16-jarige, voordat hij werd aangetroffen, het slachtoffer is geworden van een ongeval.


28 november 2006 - bron: www.politie.nlPolitie Breidt onderzoek Fleringen uit

Fleringen - De politie Twente roept nogmaals de hulp in van de bevolking om meer zicht te krijgen op de omstandigheden die zondagochtend hebben geleid tot de dood van de 16-jarige fietser Bennie Besselink uit Mariaparochie in Fleringen.

Na het aantreffen van het stoffelijk overschot van de 16-jarige jongen uit Mariaparochie op de Ootmarsumseweg in Fleringen zijn diverse mensen gehoord en heeft sectie op het lichaam van de 16-jarige plaatsgevonden. In de loop van dinsdagmiddag is een deel van de Ootmarsumseweg weer afgezet voor alle verkeer en door politiemensen opnieuw minutieus op sporen onderzocht.
Mensen die denken iets meer over deze zaak te kunnen vertellen, worden nogmaals verzocht contact op te nemen met de afdeling recherche op het districtsbureau van de politie Twente in Hengelo, te bereiken via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


28-11-2006 - bron: www.tctubantia.nl


Vragen na dodelijk ongeval Fleringen

FLERINGEN - De zestienjarige Bennie Besselink uit Mariaparochie is zondagmorgen rond zes uur dood aangetroffen op de Ootmarsumseweg in Fleringen, met een fiets naast zich. De jongen is gevonden door een 37-jarige man uit Almelo en een 36-jarige taxichauffeur uit Nordhorn.

De man uit Almelo, die uit de richting Reutum/Ootmarsum kwam, was even daarvoor over iets heengereden, vermoedelijk het lichaam van de jongen. Hij keerde, reed terug en zag toen het slachtoffer liggen. Hij deed de gruwelijke ontdekking samen met een taxichauffeur die - nadat hij was gekeerd - voor hem reed. Personeel van de ambulancedienst constateerde later de dood.
Onduidelijk is wat de jongen is overkomen. Mogelijk is hij slachtoffer geweest van een ongeval. ‘Het kan allemaal. Het moet allemaal nog worden uitgezocht’, reageert woordvoerder J. Camphuis van de politie Twente. De politie is naarstig op zoek naar getuigen of mensen die iets meer weten.

De politie heeft onmiddellijk de directe omgeving afgezet. De weg tussen Reutum en het kruispunt met de Oldenzaalseweg in Fleringen is urenlang afgesloten geweest. Gistermiddag tegen drie uur is de weg pas weer vrijgegeven. Tot die tijd is het verkeer omgeleid. Vandaag wordt sectie op het lichaam verricht.

De verslagenheid in Mariaparochie/Harbrinkhoek is groot. Bennie Besselink was lid van MVV’29. Spelers van het elftal waarin speelde, zijn zondagmorgen bijeen geroepen door hun trainer. Het slachtoffer maakte deel uit van een groep die vaak op zaterdagavond naar discotheek Bays in Reutum fietste. Mogelijk dat hij in de nacht van zaterdag op zondag alleen naar huis is gegaan.


27 november 2006 - www.tctubantia.nl


Per dag 85 buitenbranden in Nederland

Amsterdam - In de periode 1996–2005 waren er op een doorsnee dag ruim 85 buitenbranden in Nederland. Voor bijna de helft waren dit afvalbranden, bijvoorbeeld in containers. Tweederde van deze branden is veroorzaakt door brandstichting en vandalisme. Het overgrote deel van de afvalbranden, 87 procent, vond plaats op voor iedereen toegankelijke terreinen.

Brandstichting was doorgaans de oorzaak. Maar liefst één op de vijf van deze branden was op 31 december of 1 januari. Naast 43 afvalbranden per dag waren er in de laatste tien jaar gemiddeld vijftien natuur- en bermbranden en stond dertien keer een personenauto in brand.

In de droge jaren 1996 en 2003 waren meer dan 10 duizend natuur- en bermbranden. In deze jaren viel maar ongeveer 600 mm neerslag, tegen 800 mm gemiddeld. In 1998 waren er maar 3 duizend natuur- en bermbranden. In dit jaar viel de meeste neerslag, meer dan 1 000 mm.

Opvallend is dat in 1997 vrij weinig natuur- bermbranden voorkwamen hoewel er slechts 648 mm regen viel in dat jaar. De neerslag viel toen in de zomermaanden, de maanden met het hoogste buitenbrandrisico.


2
7 juli 2006 - www.blikopnieuws.nl


Opnieuw code droog in Twente

De brandweer in Twente heeft met ingang van vandaag opnieuw de 'code droog' afgekondigd vanwege brandgevaar.
Dit betekend dat alle open vuren zijn verboden en alle stookvergunningen in de regio zijn ingetrokken. Vanaf morgen wordt vanuit de lucht met een vliegtuig gecontroleerd of het stookverbod wordt nageleefd.


02 juli 2006 - www.rtvoost.nlTevredenheid over C2000

Het landelijke communicatiesysteem C2000 wordt goed gewaardeerd door de hulpverleners. Dit heeft minister Johan Remkes donderdag in Bussum bekend gemaakt tijdens een afsluitende presentatie over het communicatiesysteem. Over het functioneren van het digitale communicatiesysteem zijn bijna 500 hulpverleners gevraagd naar hun ervaringen.

Dankzij het digitale systeem kunnen zowel politie, brandweer, ambulancemedewerkers als de marechaussee direct met elkaar communiceren.

Het communicatiesysteem heeft na een lange aanloopperiode nu een landelijk dekkend bereik. Aanvankelijk zou het systeem al in 2000 operationeel moeten zijn.

15 juni 2006 - bron www.blikopnieuws.nl


Nieuw hulpverleningsvoertuig brandweer Tubbergen

TUBBERGEN - De brandweer in Tubbergen kan een nieuw hulpverleningsvoertuig - type Mercedes Atego - tegemoet zien. Bedoeling is dat het nieuwe hulpverleningsvoertuig ook wordt ingezet in andere gemeenten. Dat is ook de reden dat de Regio Twente een deel van de kosten voor haar rekening neemt.

Het grootste deel echter - ruim 155 duizend euro - moet worden betaald door Tubbergen. Voor de aanschaf gaat de gemeente gaat in zee met het Almelose bedrijf Mucar. Dat bouwde eerder al een motorspuitaanhanger voor de brandweer in Tubbergen.


06 juni 2006 - bron www.tctubantia.nlGeweld tegen brandweer neemt toe

Amsterdam - Het geweld tegen de brandweer neemt toe. Een kwart van de brandweerlieden vindt zelfs dat het geweld onbeheersbaar is geworden. De ernst en omvang van geweld tegen de brandweer maken een gerichte aanpak noodzakelijk. Dit blijkt uit een rapport van het ministerie van BZK over geweld en agressie tegen de brandweer.

Het onderzoek is verricht onder een representatief aantal brandweermensen (711) werkzaam bij 26 brandweerkorpsen, waaronder de 4 grote steden. Er is een onderscheid gemaakt tussen repressief brandweerpersoneel, zowel vrijwilligers als beroeps, preventisten en meldkamerpersoneel.

Van de beroepskrachten is 18% in de afgelopen 12 maanden met fysiek geweld geconfronteerd. Dit is volgens de onderzoekers zowel in absolute als in normatieve zin een te hoog percentage. Bij vergelijking met de andere beroepsgroepen moet worden bedacht dat brandweerpersoneel relatief een kleiner deel van de werktijd daadwerkelijk contactmomenten heeft met het publiek en primair op hulpverlening is gericht.


26 mei 2006 - bron www.blikopnieuws.nl


Code droog opgeheven in Overijssel

De code droog die in bijna heel Overijssel van kracht was is opgeheven.

Vanwege brandgevaar mochten er sinds begin mei geen open vuren meer worden gestookt. Omdat er de afgelopen dagen regen is gevallen, is de maatregel nu niet meer van kracht. Ook de extra surveillances met een vliegtuig zijn gestopt.


18 mei 2006 - bron www.rtvoost.nlCode droog in bijna hele provincie

De brandweer heeft in bijna heel Overijssel de code droog afgekondigd vanwege het brandgevaar.

Dat betekent dat alle open vuren zijn verboden. Alle stookvergunningen zijn ingetrokken en er wordt gecontroleerd op het stookverbod met behulp van een vliegtuigje. Gisteren ontstond er brand bij Beerze waarbij 800 vierkante meter bos is verbrand. Ook bij De Lutte ontstond gisteren een bosbrand. Het is niet bekend of de branden zijn aangestoken.


05 mei 2006 - bron www.rtvoost.nl


C2000 werkt niet helemaal vlekkeloos

ROTTERDAM - Honderden politiemensen, brandweerlieden, geneeskundigen, de marechaussee en andere hulpdiensten hebben woensdag in de regio Rijnmond een grote rampenoefening gehouden. De oefening is volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bedoeld om het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 „onder zware, extreme en realistische” omstandigheden te testen.

De oefening was de ultieme test voor het systeem dat sinds woensdag in het hele land operationeel is. C2000 bleek niet helemaal vlekkeloos te werken. Er waren wat problemen met de verbinding naar portofoons.

Volgens directeur J. de Witte van de Veiligheidsregio had dat te maken met onwennigheid. Hulpverleners hadden hun 'bakkie' op het verkeerde kanaal gezet. Verder ging alles goed en spreekt hij van een succes.

De operatie Veilige Haven had vooral plaats op de Maasvlakte en in Hoek van Holland. De kosten, 900.000 euro, worden betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Remkes kwam dan ook even kijken hoe de test verliep. Daarbij werd hij geconfronteerd met een bebloed slachtoffer dat radeloos rondliep op zoek naar een ambulancebroeder.

Tijdens de oefening ontstonden in de haven bij een fictieve raffinaderij vijf enorme explosies bij het zogenaamd verladen van een tankwagon. Daardoor raakten diverse mensen, onder wie een aantal brandweerlieden, gewond. Tegelijkertijd knalden twee auto's en een metrowagon op elkaar en werd een flatgebouw geëvacueerd omdat het pand precies in de rook van de brand stond.

Kistje met handgranaten
Tot overmaat van ramp stond de wind ook nog eens richting Hoek van Holland. Daar had de politie de handen al vol aan Engelse voetbalsupporters die met de boot aankwamen. PSV-hooligans wachtten hun op de kade op. Daarbij had iemand een kistje met handgranaten gevonden, stuitte de politie op een vat met een chemische substantie, zat een verwarde man in het park en veroorzaakten illegale motorcrossers veel overlast.

Alles gebeurde tegelijkertijd en alle hulpdiensten moesten gebruik maken van C2000. Dit om te kijken hoeveel het systeem aan kan. Remkes is blij dat bij deze zware belasting het systeem overeind is gebleven. Dat zou betekenen dat bij een grote ramp, vergelijkbaar met de vuurwerkramp, C2000 met alle 100.000 gebruikers in de lucht blijft.

Bij de operatie Veilige Haven waren onder anderen burgemeester Opstelten en brandweercommandant Berghuijs van Rotterdam aanwezig. Ook burgemeester Bruinsma van Vlaardingen, die meermalen van doen had met een 'bijna-ramp' woonde de oefening bij.

12 april 2006 - bron www.telegraaf.nl


Journalisten definitief geen toegang tot C2000

Amsterdam - Journalisten krijgen definitief geen toegang tot het nieuwe digitale communicatienetwerk voor hulpdiensten, C2000. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Journalisten hebben herhaaldelijk om aansluiting op C2000 gevraagd.

Tot voor kort konden ze nog met scanners het analoge communicatieverkeer tussen hulpverleners onderling en met de meldkamer afluisteren. C2000 is echter een besloten netwerk dat niet kan worden afgeluisterd doordat het goed beveiligd is en alle verzonden communicatie wordt gecodeerd. Het netwerk is alleen bedoeld voor hulpverleners die nu sneller en efficiënter hun werk kunnen doen. Ook kunnen criminelen niet langer meeluisteren.

Doordat C2000 is beveiligd, kunnen ook hobbyisten en journalisten niet langer meeluisteren met de communicatie tussen de hulpverlenende instanties. Journalisten missen daardoor een voor hen belangrijke informatiebron. Om de media toch zo snel mogelijk te kunnen informeren over relevante zaken hebben vrijwel alle veiligheidsregio's een persalarmeringssysteem ingevoerd. De hulpdiensten zelf zijn verantwoordelijk om dat goed te organiseren. Het ministerie heeft de veiligheidsregio's hier ook al eerder op gewezen.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten de NVJ reageerde teleurgesteld op het besluit van Binnenlandse Zaken. Uit het door de NVJ gepresenteerde klachtenoverzicht, waaruit ondermeer een meer dan honderd keer gemist persalarm wordt geconstateerd, is overduidelijk gebleken dat het door Binnenlandse Zaken gepresenteerde alternatief niet werkt. De NVJ heeft aangedrongen op een regeling die uitgaat van een uniforme werkwijze. Uniforme en neutrale meldingscriteria met minimale tijdsvertraging en een systeem zonder betaling. Daarbij is een aanvaardbaar alternatief voorhanden. Een opwaardering van het P2000-meldsysteem,aangevuld met politieberichten.

Deze optie was voor Binnenlandse Zaken niet bespreekbaar. Wat betreft de optimalisering van het persalameringssysteem, zoals tot nu toe ingevoerd, komt Biza bij monde van haar DG niet verder dan dat de door de minister opgestelde regeling niet centraal bij de 25 regio's kan worden afgedwongen. BiZa blijft erbij dat dit per regio kan worden ingevuld. De oplossing die BiZa biedt, is dat zij gaat praten met de politiedirecties van de regio's.

De NVJ zal zich nu beraden op stappen om de eerder door de minister toegezegde beloften alsnog af te dwingen.


06 april 2006 - bron www.blikopnieuws.nl


Kazerne brandweer op huidige locatie

TUBBERGEN - De brandweerkazerne van Tubbergen gaat niet verhuizen naar een andere plek in de gemeente. Lange tijd was er sprake van de kazerne te verplaatsen naar de gemeentewerf, maar omdat deze deels geprivatiseerd is of wordt, is de werf voor het gemeentebestuur geen serieuze optie meer. Het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen maakte dit gisteren bekend. ‘Bovendien is met de huidige plek - aan de Reutummerweg - niets mis’, aldus wethouder H. Oude Geerdink namens het college.

Dat betekent niet dat de kazerne blijft zoals deze nu is. Want bedoeling is de kazerne te verbouwen of uit te breiden. Daarover moet nog een beslissing worden genomen. ‘We hebben nu’, aldus wethouder H. Oude Geerdink, ‘de lokatie bepaald en aan de hand van de resultaten van het onderzoek zullen we een keuze maken of we inzetten op verbouw of nieuwbouw. Volgens het gemeentebestuur van Tubbergen is een voordeel van de huidige, de betrekkelijk snelle uitruktijden vanaf de Reutummerweg. ‘Aan de Reutummerweg zijn we in ieder geval verzekerd van snelle uitruktijden, dat is op andere plekken altijd maar weer afwachten’, aldus de wethouder. Bij de lokatiekeuze heeft Tubbergen de hulp ingeroepen van Kleissen Bouw Project Management en Perik Architectuur. Zij hebben een studie verricht naar de meest geschikte plek voor een kazerne. Uit de resultaten van dat onderzoek kan volgens bedrijven geen eenduidige conclusie worden getrokken welke plek financieel het meest gunstig - lees goedkoop - is. ‘Een ander nadeel van een verhuizing naar de werf’, aldus de gemeente in haar stukken, ‘is dat de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming of verkoop van een deel van de werf wordt belemmerd.’ Een ander nadeel is volgens de gemeente de veiligheid van weggebruikers, wanneer de brandweer uitrukt. De verkeerssituatie ter plekke zou verre van ideaal zijn voor een snel uitrukkende brandweer. Dat zou bij de huidige kazerne aan de Reutummerweg allemaal een stuk overzichtelijker zijn. Verder heeft de

gemeente twijfels of de huidige kazerne goed te verkopen is. Als voordeel van de huidige plek is dat de zoektocht naar een nieuwe lokatie kan worden gestaakt. Los hiervan blijkt uit het onderzoek van Kleissen Bouw Project Management en Perik Architectuur dat de huidige kazerne qua oppervlakte geschikt is om nieuw te bouwen danwel te verbouwen. Bovendien kan daar voortvarend mee aan de slag worden gegaan omdat er geen bestemmingsplanwijziging nodig is. De gemeente hoopt binnenkort de resultaten van het onderzoek naar nieuw- of verbouw van de kazerne naar buiten te brengen.


16 februari 2006 - bron tctubantia


Nieuwe pieper brandweer deugt niet

De nieuwe piepers van de brandweer veroorzaken in het hele land grote problemen. Brandweermensen krijgen de alarmering via de apparaten vanuit de centrale meldkamer niet of te laat binnen.

Klik hier voor het hele artikel op de site van NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding).


02 februari 2006 -bron: de Gelderlander

Nieuwjaarsreceptie brandweer Tubbergen

Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de brandweer Tubbergen zondag 8 januari 2006 bij Herberghe den Troubadoer in Tubbergen, zijn Dhr. B. Stroot en Dhr. J. Sander in het zonnetje gezet. Zij kregen het zilveren en koperen brandweerkruis uitgereikt door burgemeester Stegers voor hun respectievelijk 25 - en 12,5 jarig dienstverband.
Tevens zijn bloemen uitgereikt aan Dhr. M. Katier beroepsbrandweerman bij het brandweerkorps Deventer en sinds april 2005 vrijwilliger bij de brandweer Tubbergen. Dhr M. Katier was 01-01-2006 12,5 jaar in dienst van de brandweer Deventer.
Tijdens deze bijeenkomst zijn ook de diploma's en certificaten uitgereikt welke in 2005 door de Tubbergse brandweerlieden zijn behaald.
Op bijgaande foto ziet U de beide jubilarissen met hun echtgenotes.
Brandweer krabt voorruit niet: hoofd uit raam

TUBBERGEN - Hoogste priortiteit van de brandweer is bij onheil zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Dat geldt ook voor de Tubbergse brandweer, die onlangs de melding kreeg van een brand aan de Doevenweg in Tubbergen.


Tijd om de voorruit te krabben ontbrak en dus werd besloten het gaspedaal in te trappen en het hoofd uit het raam te steken. Zo kon zicht op de weg worden gehouden.
Toevallige passanten keken een tikkie vreemd op van het voorbijrazende gezelschap. Door de snelle actie van de brandweer kon echter grotere schade aan een landbouwwerkplaats worden voorkomen.


24 november 2005 - bron tctubantia

Eén beleidsplan voor vier brandweerkorpsen

TUBBERGEN - De brandweerkorpsen van de gemeenten Tubbergen, Losser, Dinkelland en Oldenzaal hebben ingestemd met het opstellen van een intergemeentelijk beleidsplan voor de vier korpsen.

Doel van dit beleidsplan is de kwaliteit van de korpsen te verbeteren en de kosten te drukken. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe deze kwaliteitsverbetering straks concreet vorm gaat krijgen.

Adviesbureau Lysias Advies uit Amersfoort is belast met het onderzoek. Een en ander werd gisteren naar buiten gebracht door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen.

Volgens de gemeente Tubbergen is gekozen voor Lysius Advies omdat dit bureau beschikt over een ruime ervaring met de brandweer en gemeenten. Verder zou de onderneming over goede referenties beschikken en zijn de kosten voor het onderzoek lager dan die bij concurrenten worden gehanteerd.

De totale kosten worden geraamd op ruim 40.000 euro. Ongeveer de helft hiervan komt uit de knip van de Hulpverleningsdienst Twente. Een ander deel wordt betaald door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het restant moet worden voldaan door de vier betrokken gemeenten, waaronder Tubbergen.

Tubbergen denkt maximaal tweeduizend euro kwijt te zijn aan het onderzoek. Dat bedrag kan volgens Tubbergen in de praktijk lager uitvallen. Bedoeling is dat de resultaten van het onderzoek van 2007 tot en met 2011 in de praktijk worden gebracht.
Samenwerking tussen de verschillende korpsen is overigens niet nieuw, want de korpsen opereren al met één officier van dienst en ook zijn de nieuwe uniformen recent gezamenlijk ingekocht, met alleen het eigen logo als verschil. Midden jaren negentig zijn de vier korpsen begonnen met op meerdere terreinen samen te werken.


3 maart 2005 - bron tctubantiaGaslekkage Reutummerweg Tubbergen

Het gaslek dat gisteravond in Tubbergen is ontstaan, is veroorzaakt door werkzaamheden van een aannemer aan een tankstation aan de Reutummerweg.

Daardoor werd ook de glasvezelkabel geraakt die ongeveer de helft van Tubbergen en Vasse van kabel-TV voorziet. De aannemer raakte de leiding en kabel toen hij bezig was om een tank uit de grond te halen. Energiebedrijf Cogas heeft afgelopen nacht de schade hersteld. Door het gaslek moest een café ontruimd worden. Cogas bekijkt of de goede procedures zijn gevolgd door de aannemer.


30 september 2005 - bron rtv-oost


U
itrukpakken (Zijn reeds geleverd voor korps Tubbergen)

TUBBERGEN - Het bedrag van 26.780 euro wordt op tafel gelegd om de uitrukpakken van de brandweer te vervangen voor nieuwe exemplaren. De pakken die de brandweerlieden nu bij een brand aantrekken, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd.

Bij het aanschaffen werkt Tubbergen samen met Oldenzaal en Dinkelland. Door zo samen te werken kon een grote order worden geplaatst en is de aanschaf goedkoper.

Tubbergen krijgt 40 pakken, die volgend jaar worden geleverd. Oldenzaal krijgt 70 stuks, levering in 2005 en 2006 en Dinkelland eveneens 70 stuks, te leveren in 2007. De firma Algebra kwam bij de inschrijving als de beste en laagstbiedende uit de bus.


30 september 2005 - bron tctubantia

Rookmelders horendol van vochtige lucht

ENSCHEDE - De uitzonderlijk hoge luchtvochtigheid maakt rookmelders horendol. De brandweer in Twente moest de afgelopen twee dagen meer dan vijftig keer onnodig uitrukken, omdat de melders in de zorginstellingen en publiekscentra het verschil niet kunnen maken tussen rook en zeer vochtige lucht.

De brandweer spoedde zich onder andere naar talrijke verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio, alle Twentse ziekenhuizen, de Almelose gevangenis, twee grote winkelcentra in Enschede en Hengelo en enkele hotels.

Naar sommige adressen moest meerdere keren worden uitgerukt. Zoals gisteren vier keer naar het ziekenhuis in Enschede. Volgens de brandweer hebben de loze alarmeringen niet tot problemen in de hulpverlening geleid.

In geen van de zorginstellingen waar het alarm aansloeg raakten mensen in paniek. In alle instelllingen wordt gewerkt met een stil alarm, dat direct bij de brandweer binnenkomt en bij de eigen receptie. De aanwezigen in het gebouw horen daar niets van. Pas als het personeel zelf vaststelt dat er werkelijk brand is, wordt met een evacuatie begonnen.

Het enige wat bezoekers, bewoners en personeel merken is dat de brandwerende deuren op de desbetreffende afdeling dicht gaan.

De brandweer heeft al sinds jaar en dag te maken met loze alarmering. De automatische meldingen zijn dat bijna altijd. Vaak door niet gedoofde peuken, of stoom of rook van een apparaat.

Ook is het een bekend fenomeen dat het weer de melders kan misleiden. Dat komt een paar keer per jaar voor. Meestal tijdens onweersbuien. De situatie de afgelopen dagen was echter ‘uitzonderlijk’ aldus woordvoerder John Kuipers bij de brandweer.

Ondanks het groot aantal loze meldingen, wacht de brandweer nooit met uitrukken. ‘Afgesproken is dat de instellingen ons zo snel mogelijk laten weten of er wat aan de hand is. Maar voordat er duidelijkheid is, kunnen er soms minuten verstrijken. Dat zijn kostbare minuten. We kunnen het ons niet permitteren dat we die verspelen. Want stel je voor dat er een keer wel echt brand is.’

Hotel en uitgaanscentrum Preston Palace in Almelo had woensdagochtend om 8.16 uur de primeur. Maar daar kwam het nog van een heel plaatselijke hoge luchtvochtigheid. ‘Een van de gasten had nogal lang onder de douche gestaan met de deur open’, aldus de receptioniste. ‘We hebben hier geregeld een loos alarm. Maar meestal door een gast die stiekem op zijn kamer rookt.’